Weerbaarheidstraining in kinderdorp, Servië

Kinderperspectief heeft bij kinderdorp Sremska Kamenica in Servië een project uitgevoerd voor Servische jeugdzorgwerkers. Het gaat om een weerbaarheidstraining met als doel om de deelnemers bewust te maken hoe lichaamshouding en gemoedstoestand elkaar beïnvloeden en hoe zij dat zelf kunnen sturen. Daarnaast leerden deelnemers hoe ze stapsgewijs aan hun doelen kunnen werken en hoe ze de dagelijkse stress door middel van simpele oefeningen en ademhalingstechnieken kunnen verminderen.

Het uiteindelijke doel van deze training is om deelnemers iets te leren wat praktisch toepasbaar is wat ze vervolgens in hun dagelijkse werk makkelijk kunnen doorgeven aan de jongeren met wie zij werken.

Warner Wilts, gecertificeerd Rots&Water trainer, stelde een training samen, die Dijana Jankovic, projectleider Kinderperspectief, in het Servisch vertaalde. Zo is een mooi handboek ontstaan met de theoretische uitleg van alle oefeningen en foto’s waarmee de deelnemers hun geheugen kunnen opfrissen als ze later zelf aan de slag gaan.

“Aanvankelijk was ik best sceptisch over deze training”- zei  een van onze deelnemers, Nina Vukelic, psycholoog bij een instelling voor gezinsondersteuning. “We wisten niet wat we konden verwachten omdat we niet gewend zijn te leren door fysieke oefeningen te doen. De trainer was echter geweldig, kalm en toegewijd, hij legde alles goed uit en ook al verliep dit via de tolk, was het toch makkelijk te volgen. Al snel werd ik mij bewust van bepaalde houdingen en het gevoel dat ik krijg als ik die houding aanneem. Nu, na de training ben ik mij daarvan nog steeds veel meer bewust. Mijn collegae heb ik verteld wat ik tijdens de training geleerd heb. Het handboek is goed geschreven en handig. Alles is prima uitgelegd zodat we dit zelf eenvoudig in ons werk kunnen toepassen.”

Nina Vukelic, psycholoog bij een instelling voor gezinsondersteuning: “Al snel werd ik mij bewust van bepaalde houdingen en het gevoel dat ik krijg als ik die houding aanneem. Nu, na de training ben ik mij daarvan nog steeds veel meer bewust.”

Menu