Column Martine Tobé: Wachten op goed nieuws

De decembermaand is begonnen. Een maand waarin we traditioneel terug- en vooruitkijken. Natuurlijk ook de maand van kerst. Ik herinner me de massale kerstvieringen op de bassischool met kinderen verkleed als Jozef, Maria, koning of herder. Een hele happening voorafgegaan door weken van oefenen en verkleedpartijen. De rol van herder was altijd populair. Niet te veel in de spotlights zoals de rollen van Jozef of Maria, maar als relaxte herdersman of -vrouw in een groepje met meerdere herders. Makkelijk kostuum ook. Een jute zak over je kleding met je armen erdoor als basis en een doek over je hoofd als accessoire. De houten stok in je hand maakte je outfit compleet. Als herder had je bovendien vrijheid, mocht je bewegen van de velden naar de stal en kreeg je de taak om goed nieuws te verspreiden. Hoe fijn is dat?

Goed nieuws. Iets waar we eind 2020 met z’n allen zo enorm op wachten.

Goed nieuws voor de jongeren in de jeugdhulp; dat zij weer voltijd naar school kunnen, hun sociale leven kunnen oppakken en kunnen werken aan het verwezenlijken van hun toekomstdromen. Jongere kunnen zijn…

Goed nieuws voor de professionals in de jeugdhulp; dat zij weer kunnen werken op basis van nabijheid in plaats van afstand. Dat zij de residentiële groepen, gezinshuizen en andere locaties weer kunnen openstellen voor mensen van buiten.

Goed nieuws voor onze partnerorganisaties op de Balkan; die onder enorme werkdruk en soms extreme maatregelen en beperkingen van overheden dagelijks hun werk blijven doen.

Goed nieuws voor team Kinderperspectief; dat het team weer naar kantoor kan, projecten kan bezoeken en begeleiden en dat jongeren en professionals weer samen mogen komen tijdens de projecten en activiteiten.

Goed nieuws voor ons allemaal; dat we ons net als de herders weer vrij kunnen voelen en bewegen. Samen kunnen komen.

De grote kerstvieringen zullen dit jaar wel uitblijven en herder spelen via een livestream voor de camera van je computer is niet zo dynamisch als in het echt. Want herders horen buiten in het veld en niet achter een beeldscherm. De afgelopen dagen verlang ik op mijn 36e heimelijk terug naar de rol als herder in het kerstspel. De vrijheid, het bewegen, het werken met groepen…  Ik hoop dan ook dat we in 2021 weer het veld in kunnen gaan om middels onze projecten en activiteiten verschil te mogen maken en goed nieuws te verspreiden. Tot die tijd blijft team Kinderperspectief net als de herders in beweging … én delen we goed nieuws middels onze kerstactie!

Fijne feestdagen namens team Kinderperspectief,

Martine Tobé, directeur

Een door Servische jongeren gemaakte kerstbal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Translate