Professionals BiH ervaren jeugdhulp NL

Stichting Kinderperspectief initieert al 15 jaar vernieuwende projecten voor jeugdzorg professionals in Nederland en de Balkanlanden. Een van de vormen van deze samenwerking zijn wederzijdse studiebezoeken, sinds 2015 zijn deze uitwisselingen onderdeel van Kinderperspectief Academy. Wat Kinderperspectief Academy bijzonder maakt is dat er gelegenheid wordt gecreëerd om met elkaar uit te wisselen en professionals de kans krijgen bij elkaar “een kijkje in de keuken” te nemen.

In het kader van Kp Academy is dit jaar een delegatie uit Bosnië en Herzegovina in Nederland geweest: zes jonge professionals die werkzaam zijn in drie Bosnische regio’s bij drie verschillende zorgaanbieders voor kinderen en jongeren. Amela Harmandić Tabak (psycholoog) en Draženka Subašić (directeur) zijn werkzaam bij JU Dom i porodica in de stad Zenica. Uit Banja Luka (JU dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja) kwamen Dijana Kremenović (pedagoog) en Ljiljana Uletilović (psycholoog) en uit Tuzla (JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja) Amra Fajic (psycholoog) en Emir Paočić (groepsleider).

Kinderperspectief heeft, in samenwerking met professionals uit het eigen brede netwerk in Nederland, een afwisselend programma voorbereid waaronder de introductie workshop Rots en Water (Warner Wilts), het kwaliteitenspel Discover Yourself Online en Systemisch werken met tafelopstellingen.

Een onderdeel van het programma was tevens een bezoek aan de kleinschalige dag- en nachtbehandelgroep van John Nabben, dat onderdeel is van Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven. Beleidsmedewerker Angelique vertelde meer over jongerenparticipatie. Na het informatieve gesprek en aansluitend een rondleiding, werd er met de Bosnische gasten geluncht bij Elf13, een arbeidsmatige dagbesteding voor jongeren. De jongeren vertelden openhartig over zichzelf en hoe deze plek hun leven heeft veranderd. Ook maakten ze kennis met “Intensieve daghulp” en een groot aantal methodes en interventies waarmee werd gewerkt. Vooral de kast waarin alle methodieken waren opgeborgen, maakte veel indruk op de gasten en daarover werden ook veel vragen gesteld. Door met kleinere groepen te werken is het mogelijk om jongeren intensief en individueel te begeleiden. In Bosnië is dit anders.

In Boxtel bij de Koraal groep gaf Karim Landoulsi de bezoekers een presentatie over de 10 kernwaarden. De Bosnische gasten waren onder de indruk van het feit dat deze kernwaarden samen met de jongeren bedacht en geformuleerd zijn. Hierna gaven Karim en zijn jonge cliënt John (woonachtig en werkzaam binnen de Koraal) een rondleiding.
Koen van der Vorst presenteerde vervolgens methodieken die binnen de ambulante gezinszorg worden toegepast zoals Adventure therapie dat cliënten leert om hulp te vragen wanneer ze vastlopen.
Ook Hanneke Hermes, geestelijke verzorger binnen de Koraal, ging in gesprek met de professionals en vertelde iets over haar speciale rol als vertrouwenspersoon in het leven van de jongeren.

Aan het einde van het werkbezoek zijn de Bosnische professionals ontvangen door Christel Bogers, directeur van de Koraalgroep in de regio Noordoost-Brabant. Samen met Lara Kluijtmans en Koen van der Vorst, die ook onderdeel waren van het Kp Academyteam 2017, gingen ze met elkaar in gesprek over het jeugdzorgsysteem en de werkwijze in Bosnië en in Nederland.

De Bosnische professionals waren enthousiast over de uitwisseling en alles wat ze gezien en gehoord hadden en gaven aan geïnspireerd en vol nieuwe ideeën huiswaarts te keren.

De Bosnische professionals nemen een “kijkje in de keuken” bij de Muziektherapie op de Koraalgroep in Boxtel.

Translate