Position paper careleavers uit 20 landen

Op zaterdag 6 juni organiseerde Kinderperspectief in samenwerking met SOS Kinderdorpen, Udayan Care (India) en de University of Hildesheim (Duitsland) een online event voor careleavers uit meer dan 20 verschillende landen. Het event werd bijgewoond door maar liefst 80 careleavers en gemodereerd door Martine Tobé (directeur Kinderperspectief).

Kennismakingsoefening
Na een korte introductie en woorden van welkom van onder andere Prof. Schroer, Dr. Modi en mevrouw Jayasooriyya, volgde een kennismakingsoefening in kleine subgroepen. Jongeren gingen met elkaar in gesprek aan de hand van een door henzelf samengestelde cijfercode, waarbij elk cijfer stond voor een belangrijke gebeurtenis in hun leven. Het resultaat: levendige gesprekken over onder andere de leeftijd waarop iemand uit huis geplaatst werd, het aantal gezinsleden, geboortejaren en voetbalrugnummers.

Van thema via digitaal werkblad naar het “position paper”
Op basis van een eerder uitgezette vragenlijst onder careleavers gingen de aanwezige jongeren vervolgens in 9 subgroepen aan de slag. De thema’s varieerden van huisvesting tot financiën en van sociaal netwerk tot onderwijs en arbeidstoeleiding. Alle thema’s met een speciale focus op de unieke Coronatijd waarin we leven…. Op digitale werkbladen deelden groepsleden hun eerste reacties op het thema, werden prioriteiten gesteld en uiteindelijk aanbevelingen voor het position paper op papier gezet.

Over de hele wereld de positie van careleavers verbeteren
Tijdens de afsluitende sessie met alle deelnemers bleek hoe hard er gewerkt was en wat je met online sessies kunt bereiken. Alle groepen deelden hun aanbeveling waarover vervolgens door iedereen werd gestemd. De door de jongeren benoemde punten zullen worden samengevoegd in een position paper en worden gedeeld om de positie van careleavers over de hele wereld te verbeteren.

Betrokkenheid
Martine Tobé sloot de bijeenkomst af met een poll waarin de jongeren om hun mening werd gevraagd over de bijeenkomst. Iedereen zou een volgende keer weer meedoen en 100% van de deelnemers waardeerde het online event als “very good’ of “extremely good”. Dit laatste bleek na de sluiting. Een kleine 40 careleavers bleef hangen en had er moeite mee om de digitale ruimte na de geslaagde bijeenkomst te verlaten…

Een prachtvoorbeeld van participatie in Coronatijd en hoe buitengewone omstandigheden in sommige gevallen leiden tot buitengewone oplossingen en resultaten.

 

 

 

 

 

 

Translate