Leren werken met industriële robots

In 2018 startte Kinderperspectief samen met DKR een trainingsprogramma Robotics voor Bosnische jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om een goede plek op de arbeidsmarkt te verwerven. Het programmeren past bij hun leefwereld en biedt meer kansen op werk.

Kinderperspectief startte samen met DKR een trainingsprogramma Industriële robots programmeren voor Bosnische jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om een goede plek op de arbeidsmarkt te verwerven. Het programmeren past bij hun leefwereld en biedt meer kansen op werk.

Naam project: Leaders of Social and Technological Innovation within Industry 4.0
Land: Bosnië
Locatie: German Robotics Centar – DKR, Tuzla
Startdatum: 1 april 2018 – 31 januari 2020
Status: lopend
Doelgroep: careleavers/zorgverlaters van het Center for Children Without Parental Care in Tuzla, Zivinice and Kesija
Projectpartners: FITT (Foundation for Innovation, Technology and Knowledge Transfer); in samenwerking met SOS Village en Association of High School Pupils
Contactpersoon: Martine Tobé

Omschrijving
Het programma bestaat uit een technisch en een soft skills gedeelte. Enerzijds leren de jongeren industriële robots programmeren, anderzijds leren zij vaardigheden die horen bij het verkrijgen en behouden van een baan. Op tijd komen, interactie met collega’s, voor jezelf opkomen en jezelf presenteren zijn hier voorbeelden van. Ook is er aandacht voor ondernemersvaardigheden.

De training wordt niet klassikaal aangeboden, zoals het onderwijs in Bosnië vaak is georganiseerd, maar er wordt gewerkt aan concrete casussen en opdrachten in kleine groepjes. De eerste deelnemers hebben het certificaat KUKA en DAPP (de grootste fabrikanten van industriële robots) gehaald.

Naast de trainingsdagen doen de jongeren ook mee aan door DKR georganiseerde netwerkevents waar start-ups zich presenteren aan de regio. Eén van de jongeren van de eerste groep vond op deze manier zijn eerste vakantiebaan in de technische sector.

In 2019 gaan we een tweede jaar van support in waarin de doelgroep wordt uitgebreid met een groep van 10-15 jarigen die het programma “Develop your robot from scratch” gaan volgen (“vanaf nul je robot maken”). Er zal tevens gelet worden op de samenstelling van een heterogene (verhouding: jongens-meisjes) groep. Verder zullen de jongeren van het eerste jaar een vervolgopleiding krijgen en zal er (door een specifieke vraag uit deze doelgroep) meer aandacht worden besteed aan softskill workshops (zachte vaardigheidstrainingen en ontwikkeling van interpersoonlijke vaardigheden) voor de groep vanaf 15 jaar.

Martine Tobé: “Programma’s als deze gaan een echt verschil maken. Het biedt gemotiveerde jongeren uit Bosnië een moderne basistraining. Het programmeren past bij hun leefwereld. Het enthousiasme straalde van de jongeren af.”

Deel dit project!

Translate