Kinderperspectief lanceert nieuwe Kwikstart app!

Op 17 juni lanceert Kinderperspectief, na een intensief voorbereidend traject met gemeenten en jongeren, de app Kwikstart. Een gratis app voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die na begeleiding vanuit jeugdhulp of wijkteams de stap naar zelfstandigheid moeten maken.

Welke verzekeringen heb je nodig? Wat komt er allemaal kijken bij het afsluiten van een huurcontract? Vragen die jongeren normaal vaak aan hun ouders stellen, maar juist bij jongeren uit de jeugdhulp zijn deze familiebanden regelmatig doorbroken of fragiel.

Samenwerkingspartijen
Het afgelopen jaar mocht Kinderperspectief samen met de gemeente Rotterdam, de gemeente Leiden en diverse jongerenteams in opdracht van het ministerie van VWS werken aan een nieuwe versie van Kwikstart.
Na een grondige inventarisatie is in samenspraak met jongeren besloten om de bestaande Kwikstart app op een viertal punten te renoveren.

Toevoegen van lokale informatie
Waar gebruikers voorheen uitsluitend landelijke informatie van overheidsinstanties konden vinden in Kwikstart wordt het voor gebruikers vanaf de zomer ook mogelijk om lokale informatie van gemeenten op te zoeken. In principe krijgen alle 355 gemeenten in Nederland een eigen pagina waarop zij lokale informatie voor hun inwoners beschikbaar kunnen stellen. Een waardevolle toevoeging aldus projectleider Bas Rodijk: “Het is voor jongeren erg fijn dat zij naast landelijke informatie straks ook lokale informatie kunnen vinden. Een goed voorbeeld is het aanvragen van een urgentieverklaring. Dat wordt straks veel makkelijker voor jongeren doordat ze meteen op de juiste plek zijn.”

Toevoegen van beeld ondersteunend materiaal
Veelal zijn de gebruikers van Kwikstart jongeren tussen de 16 en 27 jaar oud. Van hen kreeg Kinderperspectief de vraag of er een mogelijkheid bestaat om filmpjes toe te voegen waarin extra uitleg wordt gegeven over bepaalde thema’s/onderwerpen! Kinderperspectief hecht veel waarde aan inclusie en wil dat de informatie voor alle doelgroepen toegankelijk is. Alle 8 themategels (o.a. wonen, werken, verzekeren, 18 en dan) zijn in de nieuwe app dan ook voorzien van een animatiefilmpje.

Herschrijven van 154 artikelen en toevoegen van nieuwe informatie
Leesbare en begrijpelijke teksten vormen de basis van de app. In de nieuwe app zijn de teksten door een tekstschrijver herschreven op A2/B1 niveau. Ook zijn er nieuwe artikelen en onderwerpen toegevoegd.

Nieuw design en technisch systeem
Bij een renovatie hoort een likje verf. Kwikstart is compleet opnieuw opgebouwd. Dit houdt in dat zowel de back-end (het technische systeem) als de front-end (uitstraling en design) volledig opnieuw zijn ontwikkeld. Technisch ontwikkelaar Leon Boon: ”Kwikstart voldoet nu echt aan de nieuwste technieken en kan gemakkelijk gebruikt worden door zowel jongeren, hulpverleners als gemeenten!” Designer Derk Oosterveld vult aan: “Naast het technische systeem hebben we ervoor gezorgd dat de Kwikstart app ook qua uitstraling weer helemaal voldoet aan deze tijd. We kiezen voor eigentijdse kleuren en tijdloze illustraties. Het mooie van dit project is, dat we veel samenwerken  met jongeren. Zij bepalen of ik als designer iets mag door ontwikkelen. Zo sluiten we echt aan bij de leefwereld van de jongeren: de eindgebruiker!”

Kwikstart Karavaan voor gemeenten
Nederland telt op moment van schrijven 355 gemeenten. Gemeenten reageren enthousiast. Stefan de Vries, Gemeente Groningen: “Kwikstart past binnen de belevingswereld van de jongeren. Ook is het mogelijk om via de opties die Kwikstart ons biedt zelf regie te houden op de lokale informatie die getoond zal worden in de app. Op deze wijze kunnen wij de behoefte van de jongeren trechteren en weergeven in deze app!”

Op 17 juni start de Kwikstart Karavaan voor gemeenten. Maar liefst 96 gemeenten toonden reeds interesse of woonden een informatiesessie bij. Projectleider Rodijk besluit: “Wat zou het mooi zijn als alle jongeren in Nederland vanaf 17 oktober lokale informatie vanuit hun gemeente kunnen vinden in Kwikstart. Pas dan is het project écht geslaagd.”

Download hier het officiële persbericht.

Bekijk hier de lanceringsvideo met medewerking van demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis.

Reactie van Marga van Moorsel, Beleidsmedewerker Gemeente Leiden:

“Informatievoorziening zien wij als een belangrijke preventieve basis. De Kwikstart app geeft een helder en kort en bondig overzicht van die zaken die het meest belangrijk zijn voor jongeren”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Translate