Kp Camps in Orvelte

Van 10 tot en met 17 augustus 2018 vond er een Kinderperspectief Camps plaats met Nederlandse jongeren en jongeren uit Kroatië. Voor het eerst georganiseerd op Nederlandse bodem: Orvelte was the place to be. Voor de jongeren uit de Balkan een ervaring om voor een uitwisseling zo ver op reis te gaan. Voor enkele jongeren was het de eerste keer dat ze (naar het buitenland) vlogen.

Doel en werkwijze
Kp Camps zijn bedoeld voor jongeren die op het punt staan om zelfstandig te gaan wonen of al op zichzelf wonen.
Het doel van deze kampen is:

 • Een positieve boost geven – ik heb een vollediger beeld van wie ik ben.
 • Dit bereiken we door een 5 jaren plan te schrijven met als ondergrond: Wat kun je al? Waar liggen je kwaliteiten? Wie of wat is voor jou belangrijk in je leven? Wat zijn je dromen en plannen voor de toekomst? Dit plan wordt ondersteund door het bedenken van welke obstakels er (eventueel) zijn en hoe we ze kunnen overwinnen?

Om dit plan te kunnen schrijven en presenteren aan het einde van de week:

 1. Zijn veel activiteiten gedurende deze week gericht op het ontdekken en versterken van eigen vaardigheden.
 2. Is er tijd voor zelfreflectie, maar ook uitwisselen van positieve feedback.
 3. Dromen we over de toekomst.
 4. Delen we onze levensverhalen met andere jongeren, luisteren we naar elkaar, ervaren we dat je niet de enige bent, ondersteunen we elkaar.
 5. Is er ook tijd voor ontspanning en cultuur.

Overeenkomsten in elk kamp
De overeenkomsten die in elk kamp worden teruggezien zijn:

 • Openheid en interesse in elkaars leven.
 • Jongeren “genieten” van de complimenten die ze van hun leeftijdsgenoten en begeleiders ontvangen.
 • Jongeren kijken met andere ogen naar zichzelf (positiever), heroverwegen beperkende gedachten en zien nieuwe kansen voor de toekomst.
 • Jongeren voelen zich minder “alleen”. Ik ben niet die enige met deze problemen.
 • Jongeren voelen zich gesteund door hun “peers”.
 • Rust en ontspanning in een mooie omgeving en ver van je eigen leefomgeving, geeft ruimte om na te denken. Uit je comfortzone stappen!
 • Jongeren maken stappen vooruit in het spreken van een vreemde taal.

Voor herhaling vatbaar?
Voor een volgende keer is Nederland zeker weer een optie; 5 jongeren uit 3 landen is naar mijn idee beter dan 8 uit 2 landen. De uitdaging is dan groter om ook in je vrije tijd met anderen op te trekken. In de evaluaties gaven jongeren ook aan dat ze de vrije tijd ook waarderen omdat ze dan met elkaar kunnen praten en sport en spelactiviteiten kunnen doen. Misschien kunnen we na 2 à 3 jaar de groepen nog een keer ontmoeten. Hoe gaat het dan met iedereen? Welke stappen zijn er gemaakt? Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Ook de jongeren spreken deze behoefte uit. Veel van de jongeren blijven na de kampen contact met elkaar houden. Een uitbreiding van hun netwerk dus. Geweldig!

Na het Kinderperspectief Camp
Via een app-groep blijven de deelnemers aan de uitwisseling in Orvelte met elkaar in contact om elkaar te informeren en stimuleren. Nu al (na anderhalve maand) zijn er positieve ontwikkelingen en successen geconstateerd bij de deelnemers. Maar al te graag delen ze dat in de app-groep!
– iemand schrijft dat hij na 2 jaar weer auto durft te rijden.
– “ik heb een nieuwe Baan!!”
– “ik ben weer gaan sporten en 6 kg afgevallen!”
– ”jongens ik wil even melden dat ik morgen een sollicitatiegesprek heb!!”
– “ik heb weer contact gezocht met mijn vader.”

Alma Bezemer, projectleider, benadrukt hoe geweldig het is om al die positieve en ondersteunende reacties te lezen. Deze weken geven mij als begeleider elk jaar weer enorm veel inspiratie en energie. Ik zou het alle jongeren gunnen om zo’n week te ervaren!!

Reacties van de deelnemers:

 

“In a regular day-to-day life you forget there are more people in similar or worse situation than where you are in. Knowing that, gives me some kind of mental support for moving on with my life.”

 

“The camp enables some of us to travel somewhere where we wouldn’t be able to come otherwise, probably in their entire life.”

 

“Good news: I have got a new job and I’m starting tomorrow. Side effect of camps are making new contacts, learning to talk with different kind of people, reaching some new skills and to get calm and relaxed.”

Translate