8 professionals van Trias en Jarabee in Servië

Nieuw dit jaar is: de Kinderperspectief Academy. In het kort: een aantal professionals uit de Nederlandse jeugdhulp vormt een team en gaat naar een jeughulporganisatie in Zuidoost-Europa om daar workshops te geven aan de medewerkers. De Zuidoost-Europese organisatie draagt zelf een thema c.q. problematiek aan waarmee zij aan de slag willen. 

Trias en Jarabee: pioniers van onze Kinderperspectief Academy

Dit jaar ging de Kp Academy naar een instelling voor kinderen en jongeren in Knjazevac, Servië. Trias en Jarabee meldden zich enthousiast aan. Na een teambuildingsweekend waarin een concreet plan werd gemaakt voor de workshops in Servië, vloog het Nederlandse team op 6 oktober voor een verblijf van één week met projectleider Kp Academy Dijana Jankovic naar Knjazevac in Servië.
De workshops zijn gebaseerd op methodieken die de professionals zelf toepassen in hun dagelijkse werk in Nederland en gerelateerd aan het door de Servische jeugdhulporganisatie gekozen thema veiligheid. In deze week werden concrete tools aangereikt, die geïmplementeerd werden/kunnen worden binnen de Servische jeugdhulp. Daarnaast liepen de Nederlandse professionals een dag mee met hun Servische collegae en werd er een sport-/kunstdag georganiseerd voor de jongeren binnen deze instelling.

“brengen en halen”
Er werd door de professionals veel “gebracht”: diverse workshops rond het thema veiligheid werden gehouden zoals o.a. Rots en Water (weerbaarheidstraining), vlaggensysteem en werken met schaalvragen (oplossingsgericht werken), etc. De sportdag was een enorm succes voor medewerkers en jongeren. Verder werd er gemozaïekt om de tafels een frisse boost te geven. De Academy deelnemers van Trias en Jarabee hebben zelf initiatief genomen om via ludieke acties binnen de eigen organisatie geld in te zamelen voor de aanschaf van fitnessapparatuur en aan de jongeren werden ballen overhandigd die PEC Zwolle gratis ter beschikking had gesteld.

Maar er werd ook “gehaald”: bij de meeloopdag kwam men er achter dat sommige dingen in de Servische pleegzorg beter geregeld zijn dan in Nederland. Een voorbeeld hiervan is de voortdurende bijscholing van pleegouders en pleegouders die speciaal worden opgeleid voor het opvangen van jongeren met “special needs”.

Meer weten over de Kinderperspectief Academy of interesse om volgend jaar deel te nemen met jouw organisatie? Klik dan hier voor een projectomschrijving van de Kinderperspectief Academy.

Hieronder media-impressies van de eerse Kinderperspectief Academy week in Knjazevac, Servië:

8 jeugdzorgwerkers van Trias Jeugdhulp + Jarabee en Dijana Jankovic (van Kp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu