Kinderperspectief Camps “op maat”

In samenwerking met Grig is de overdracht gerealiseerd van de “camps methode / filosofie naar Servië. Het programma kan hierdoor nog beter worden toegespitst op de Servische situatie. Jelena Micunovic en Hristina Kadijevic delen hun ervaringen en wensen.

1. Hoe ben je op het idee gekomen om dit project op te zetten?

Centre GRiG heeft een jarenlange ervaring in het werken met jongeren die de jeugdhulp verlaten. Het kamp The next step was een stap voorwaarts om met deze groep jonge mensen te werken.

2. Waar gaat dit project over? Wat zijn de activiteiten? Wie deden mee?

Het jeugdkamp volgens het programma van “The next step” werd in 2017 van 14 tot 21 augustus georganiseerd in Cerknice, Slovenië. Deelnemers aan het programma waren jongeren uit instellingen in Servië (Beograd), Bosnië en Herzegovina (Sarajevo) en Slovenië (Maribor). Het kamp omvatte 18 jongeren, 4 teamleiders en 1 supervisor uit Nederland.

3. Hoe was het om samen te werken met het team uit Nederland? Hoe was het toezicht?

De samenwerking met het team uit Nederland was betekenisvol. Alma Bezemer van Kinderperspectief Camps was een grote steun voor ons. We hebben de hele organisatie als succesvol ervaren vanwege de goede communicatie reeds vanaf het begin.

4. Hoe hebben de jongeren de week ervaren?

De jongeren deelden met ons dat het een enorme ervaring is geweest. Het was zowel nuttig als praktisch voor hen, vooral om te oefenen in het maken van hun eigen toekomstplannen en om hun eigen sterke punten te zien.

5. Wat was er nieuw voor je als het het vergelijkt met je normale baan? Wat heb je geleerd?

In vergelijking met mijn normale werk was dit kamp iets nieuws, omdat we tijdens dit kamp zeven dagen met de jongeren op één plek hebben doorgebracht. Het plannen met jongeren is iets dat ik wel heb gedaan, maar niet zo doorlopend. Ik heb geleerd om beter te luisteren naar de behoeften van jongeren en hoe ik in mijn werk veranderingen kan aanbrengen en beter kan inspelen op de behoefte van jongeren..

6. Hoe zie je de toekomst? Is er nog een blijvende behoefte aan dit soort projecten?

Dit project is absoluut iets dat zeer noodzakelijk is en dat elk jaar herhaald moet worden, met de mogelijkheid om het programma uit te breiden. Jongeren hebben vaak niet de mogelijkheid om vaardigheden voor zelfstandig wonen te oefenen op de plek waar ze wonen, dus onafhankelijk worden is dan een echte uitdaging voor hen.

Careleavers uit de landen Servië, Bosnië, Slovenië tijdens Kp Camps (zomer 2017)

Translate