In de kijker: jongerentrainer Desjo

December is bij uitstek geschikt om terug te blikken op de goede dingen van 2017. Aan het einde van dit jaar daarom Desjo, één van de jongerentrainers van Cardea, In de kijker. Hij vertelt over de training Ben jij er klaar voor?! Lees hieronder meer over dit project van Cardea en Kinderperspectief maar vooral over de verwachtingen van de jongeren, wat is er gerealiseerd en wat kan nog beter!

1. Wat is precies het project c.q. training Ben jij er klaar voor?! van Cardea en Kinderperspectief?

Het is een training die gemaakt is door jongeren, voor jongeren die bijna 18 worden en/of bijna zelfstandig gaan wonen. In anderhalf uur krijgen de jongeren informatie over zelfstandigheid, door middel van stellingen, een quiz, sta op vragen, een filmpje en tips van elkaar.

2. Wat is de reden waarom deze training is ontstaan?

Wij zagen dat jongeren die binnen jeugdzorg wonen, bijna 18 jaar zijn en zelfstandig gaan wonen soms geen idee hebben wat ze allemaal moeten regelen of waar ze recht op hebben, qua zorgverzekering etc. en hoe ze dat moeten doen. We zagen dat dat veel stress kan veroorzaken. Toen zijn we de training begonnen om te laten zien wat ze moeten regelen, hoe ze dat moeten regelen en waar ze moeten zijn om dat te regelen. En dat het belangrijk is daar op tijd mee te beginnen.

3. Waar en voor wie geven jullie deze training?

Wij geven deze training binnen Cardea aan jongeren vanaf 16 jaar, die op een naast wonend mentorhuis wonen (een soort kamertraining) óf die ambulante hulp krijgen en richting zelfstandigheid gaan. Ook geven we deze training op de daghulp van Cardea. Daarnaast geven wij deze training ook aan jongeren van andere instellingen zodat ook zij deze training aan andere jongeren kunnen geven binnen hun instellingen.

4. Waarom wordt deze training juist door jongeren gegeven?

Als een jongere iets vertelt of iets mee geeft aan een andere jongere, nemen ze het eerder van elkaar aan dan dat een begeleider het vertelt. Dit komt doordat jongeren het uit hun eigen ervaringen delen.
Jongeren weten ook de meest recente handige tips, bijvoorbeeld waar je woonruimte kan vinden of waar ze nog mensen zoeken voor een baantje.

5. Kun je de jongeren goed bereiken en hoeveel zijn er al getraind?

De jongeren zijn altijd goed te bereiken. We geven per jaar gemiddeld ongeveer aan 20 jongeren de training. We maken PR via de begeleiders of komen langs op de huizen.

6. Wat hoor je terug van de deelnemers?

Dat jongeren best wel veel meenemen en ervan opgestoken hebben, ook al dachten ze dat ze alles al wisten; dat ze vaak wel iets geleerd hebben en er wat aan hebben gehad.

7. Is er een vervolg geweest op deze training en hebben de gecertificeerde jongeren ook al een training gegeven?

We hebben een aantal jongeren van instellingen getraind, o.a. Spirit, Trias en Trivium Lindenhof. Bij Spirit hoorden we dat ze nu druk bezig zijn met hoe ze deze training het beste kunnen toepassen in de organisatie. Bij Trivium Lindenhof hebben de jongeren de training gegeven aan jongeren binnen de instelling en daar kwam een Buddy traject uit, dus na de training is een van de trainers (een jongere) een andere jongere verder gaan helpen om dingen te regelen.

8. Weet je ook hoe de instellingen hier tegenover staan; wat vinden ze ervan?

Ik weet niet hoe ze hier tegenover staan, maar ik denk wel dat ze het een goeie training vinden, anders zouden ze denk ik de training niet aan hun jongeren gaan geven. Veel instelling zullen het probleem herkennen dat jongeren klaar zijn met de hulp, maar er nog niet klaar voor zijn om zelfstandig te zijn. Dan kan onze training uitkomst bieden om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

9. Is de training al geslaagd of kan er nog iets ondernomen worden om het succes te vergroten?

De training is nog steeds in ontwikkeling. Wij gebruiken onderdelen van de training nu ook in workshops voor volwassenen, bijvoorbeeld om hulpverleners of beleidsmakers bewust te maken hoe lastig het is voor jongeren om school, werk, laag inkomen te combineren als je geen financieel vangnet hebt.
Het is belangrijk dat er binnen een instelling wel jongeren zijn die deze training zouden kunnen en willen geven en dat er een medewerker is die dit kan ondersteunen. Dat is in het begin wel handig.
Verder zou het nog meer bekend mogen worden dat deze training bestaat.

10. Wat is je droom met Ben jij er klaar voor?!

Mijn droom met Ben jij er klaar voor?! is dat het binnen Nederland een bekende training gaat worden en het bijvoorbeeld ook een vast onderdeel op scholen wordt voor jongeren. Want je leert dit soort dingen helemaal niet op school terwijl het wel belangrijk is.

Jongerentrainer Desjo aan de slag met de training Ben jij er klaar voor?! Hiernaast vertelt hij over dit project van Cardea en Kinderperspectief maar vooral over de verwachtingen van de jongeren. Wat is er gerealiseerd en wat kan nog beter?

Menu