Kamertrainingscentrum van start in Zenica

Eind 2015 schreef Kinderperspectief een tender uit. Alle Bosnische zorgaanbieders werd gevraagd project ideeën in te sturen op het gebied van careleaving. De ingezonden projecten uit Zenica en Bihac werden bekroond met de 1e en 2e prijs.

Zenica

In Zenica zijn de eerste resultaten reeds zichtbaar. Muhamed en Osman zijn de trotse nieuwe bewoners van het net geopende kamertrainingscentrum in Zenica. De jongens zijn duidelijk blij met hun nieuwe stek. Vol trots showen ze de zelf gedane boodschappen in de koelkast, hun slaapkamers, de badkamer en de keuken.

Het appartement ligt op steenworp afstand van de residentiële instelling waar de jongens tot een maand geleden verbleven. Vanuit deze voorziening krijgen Muhamed en Osman nu ambulante hulp. Zowel de instelling als de jongens zijn reuze blij met deze kans. Osman: “Ik wil graag zelfstandig leren koken, wassen en ervaren hoe het is om op mezelf te wonen”.  Begeleidende gedragswetenschapper Amela: “de jongens leren nu al veel. Zo vroegen ze zich bijvoorbeeld af waar het vriesvak in de koelkast voor diende”. “We hoeven toch geen ijsjes te verkopen was hun vraag”. “Als je je hele leven in een instelling hebt gewoond waar altijd voor je gekookt is in een centrale keuken sta je mijlenver af van de dagelijkse realiteit. We werken hard aan een transformatie van de instelling, maar het gaat stapje voor stapje. Het kamertrainingscentrumproject is een mooie kans. Met hulp van Kinderperspectief kunnen we deze service als pilot aanbieden. Streven is om er een structureel aanbod van te maken met hulp van de gemeente.”

Workshops

Naast het appartement gaat de zorgaanbieder ook workshops aanbieden voor de andere jongeren uit de instelling die als careleaver op het punt staan om de instelling te verlaten. Met behulp van gastdocenten die werkzaam zijn bij overheidsinstanties of het bedrijfsleven krijgen de jongeren trainingen aangeboden op het gebied van koken, solliciteren, hygiëne, regelzaken, het zoeken naar woonruimte en budgetteren.

Osman: “Ik wil graag zelfstandig leren koken, wassen, en ervaren hoe het is om op mezelf te wonen.”

Begeleidende gedragswetenschapper Amela: “Deze jongens leren nu al veel. Zo vroegen ze zich bijvoorbeeld af waar het vriesvak in de koelkast voor diende. Als je je hele leven in een instelling woont waar voor je gekookt wordt in een centrale keuken, sta je mijlenver af van de realiteit.”

Menu