Jongeren leren werken met industriële robots

In 2018 startte Kinderperspectief samen met DKR een trainingsprogramma Robotics voor Bosnische jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken om een goede plek op de arbeidsmarkt te verwerven.

Industriële robots programmeren en meer ……..

Het programma bestaat uit een technisch en soft skills gedeelte. Enerzijds leren jongeren industriële robots programmeren, anderzijds leren zij vaardigheden die horen bij het verkrijgen en behouden van een baan. Op tijd komen, interactie met collega’s, voor jezelf opkomen & jezelf presenteren zijn hier voorbeelden van. Ook is er aandacht voor ondernemersvaardigheden.

De eerste certificaten al gehaald!

De eerste groep heeft inmiddels haar KUKA en DAPP (grootste fabrikanten van industriële robots) certificaten gehaald. De jongeren zijn trots op wat ze hebben bereikt en zijn enthousiast over de manier waarop de training wordt aangeboden. Niet klassikaal (zoals het onderwijs in Bosnië nog veelal is georganiseerd), maar werken aan concrete casussen en opdrachten in kleine groepjes.

Netwerkevents met start-ups

Naast de trainingsdagen doen de jongeren ook mee aan door DKR georganiseerde netwerkevents waar start-ups zich presenteren aan de regio. Eén van de jongeren vond op deze manier zijn eerste vakantiebaan in de technische sector.

Meer kansen door aansluiting leefwereld jongeren

Martine Tobé (directeur Kinderperspectief) was onder de indruk van de professionaliteit van het programma. “Programma’s als deze gaan echt een verschil maken. Het biedt gemotiveerde jongeren uit Bosnië een moderne basistraining die bestaat uit kennis waarover nog maar weinig Bosniërs beschikken. Het enthousiasme straalde van de jongeren af. Het programmeren past bij hun leefwereld en biedt veel meer kansen dan traditionele employment support programma’s die vaak focussen op vakopleidingen als kapster of schilder”.

Martine Tobé na haar bezoek aan dit project: “Programma’s als deze gaan echt verschil maken!”

Translate