Jongeren Entrea met Kp camps naar Slovenië

Jongeren van Entrea gingen naar Slovenië om samen met Kroatische jongeren deel te nemen aan de 5de editie van Kinderperspectief Camps. Er werd enthousiast gewerkt aan het 5 jaren plan. Hieronder het interview met Noortje Beukeboom, één van de jongeren van Entrea.

1. Hoe vond je het toen ze je vroegen om samen met andere jongeren een week naar het buitenland te gaan om daar te werken aan je eigen toekomstplan?

Toen ik hoorde dat de jongeren van Entrea naar Slovenië konden komen, heb ik gelijk een motivatiebrief geschreven. Het woord toekomstplan vond ik al fantastisch, aangezien ik het moeilijk vond om mijn toekomst in te plannen. Ik leefde eerst vooral van dag tot dag.
Toen ik hoorde dat ik mee mocht naar Slovenië vond ik dat te gek!

2. Hoe vond je het programma / de workshops deze week? Waar heb je het meest van opgestoken of wat was het meest verrassende?

Ik vond het maken van een Mindmap heel leuk. Dat was een opzet voor mijn eigen toekomstplan. Ik maakte een Mindmap met daarin na mijn studies de start van mijn eigen bedrijf. Bij de Mindmap schreef ik het onderwerp, een eigen bedrijf, in het midden. Daarom heen tekende ik en schreef ik de dingen die daarvoor nodig zijn. Ik kreeg hierdoor meer inzicht wat ik met mijn toekomst wil gaan doen om dit doel te bereiken.
De andere workshops vond ik tevens heel leuk en interessant, bijvoorbeeld het kwaliteitenspel en dat er op een papier jouw gezicht werd getekend. Daarbij werden de hele week door iedereen kwaliteiten geschreven. Dit gaf mij een positieve boost.

3. Was er ook ruimte voor ontspanning en zo ja wat hebben jullie gedaan?

In het begin was het programma best druk, maar toen wij aangaven dat we wat meer vrije tijd wilden, werd er ook naar ons geluisterd. We kregen meer pauzes tussen de workshop door. Dat was heel fijn.

4. Hoe communiceerden jullie met elkaar en hoe was de verstaanbaarheid/begrip onderling?

Mijn Engels is redelijk goed, dus voor mijzelf was er geen probleem met communicatie. Het mooie van de uitwisseling met de Kroatische meiden was ook, dat wanneer iemand een woord niet wist anderen elkaar hielpen om iedereen verstaanbaar te maken.

5. Hoe was de klik met de andere jongeren? Kon je goed samenwerken?

Op de heenreis was ik heel benieuwd of er een klik zou komen. Die klik is er gekomen. Ik heb veel gepraat over luchtige dingen maar ook over zware dingen met de Kroatische meiden. Tevens konden we goed samenwerken en samen denken. Na de eerste 2 dagen waren we echt een groep in plaats van jongeren uit andere landen.

6. Wat voor verschillen waren er tussen de Nederlandse jongeren en de Kroatische jongeren? Manier van werken, manier van omgaan etc.

Ik heb opgemerkt dat wij als Nederlandse jongeren overal over kunnen praten, ook op seksueel vlak etc. Bij de Kroatische jongeren merkte ik dat dit voor hen moeilijker was. Wij hebben toen ook gevraagd waarom dat zo was en de Kroatische meiden antwoorden daarop ‘ Bij ons is het nog een soort van taboe’. De manier van omgaan met elkaar verschilde niet veel, zover ik opgemerkt heb. De Nederlandse jongeren bleven wel langer met elkaar op voor spelletjes etc. terwijl de Kroatische meiden vaak na de laatste workshop naar hun kamer gingen.

7. Hoe was het om zo gericht aan je toekomst te werken en om een 5 jarenplan te maken?

Ik vond het heel fijn om gericht aan een toekomstplan te werken. Nu heb ik echt op papier wat ik wil en hoe ik dat wil gaan bereiken. In de tijd dat ik in de jeugdhulp woonde, leefde ik van dag tot dag. De volgende dag kon namelijk altijd weer een andere draai krijgen dan ik voorzien had.
Nu weet ik voor welk doel ik moet doorzetten en kan ik elke dag dingen plannen om de doelen in mijn 5 jarenplan te bereiken.

8. Wat was de opbrengst van de week? Heb je bijvoorbeeld nog contacten met de anderen in de groep?

Ik vind het fijn dat we nog in de groepsapp met de Kroatische en de Nederlandse jongeren contact hebben. Ook in privé appjes heb ik nog contact en kan ik bij de Kroatische jongeren mijn ei kwijt en zij bij mij. Het is mooi om zulke contacten te blijven onderhouden omdat je deze kans niet altijd krijgt. Ik voel me tevens ook niet de enige en dat komt ook door de Kroatische meiden!

9. Zou jij het kamp aanbevelen aan andere jongeren?

Ja dat zou ik zeker doen! Het is zo’n eyeopener geweest voor mijzelf. Ik denk dat dit voor elke jongere wel geldt. Ik denk wel dat je jezelf echt moet openstellen voor een toekomstplan, anders zijn de workshops etc. heel tijdrovend en wil je graag andere dingen doen.

hard werken, gezamenlijke activiteiten, ontspanning en de afsluiting: het certificaat!

Menu