Ganzenborden met Covid 19

Het “spel” met het virus startte zo goed op de Balkan. Goed in de zin van weinig besmettingen en sterfgevallen. Slechter als het om levenskwaliteit en economische schade gaat. De hele regio ging in ganzenbord-termen al snel “de put” in. Strenge lockdowns werden afgekondigd met reisverboden tussen steden, een avondklok, speciale uurtjes voor ouderen in Servië en lange aaneengesloten Covid diensten met veel testen binnen de jeugdhulp.

Met stabiele lage cijfers in mei kroop de hele regio in sneltreinvaart uit “de put”. Al snel werden grote stappen vooruit gemaakt op het spelbord. In Servië werd weer gevoetbald in volle stadions, Kroatië opende als een van de eerste landen haar grenzen voor toeristen, in beide landen werden verkiezingen gehouden en Novak Djokovic organiseerde een reizend Adria tennistoernooi met aanvankelijk 4 speelsteden in 4 landen van voormalig Joegoslavië.

Met de nadruk op aanvankelijk, want het tweede deel van het toernooi in Zadar werd vlak voor de finale afgeblazen in verband met een positief geteste tennisspeler en de rest van het speelschema kon de prullenbak in. Djokovic wilde de regio bijeenbrengen, de mensen plezier en perspectief bieden, maar zijn toernooi zorgde achteraf bezien vooral voor verdeling. Door het loslaten van vrijwel alle maatregelen (belangrijk detail: al een aantal weken vóór het bewuste tennistoernooi) liep het aantal besmettingen flink op. Inmiddels zitten vrijwel alle landen van voormalig Joegoslavië voor wat betreft het aantal besmettingen op het niveau van de piek van maart/april. Met 804 besmettingen op 21 miljoen inwoners in de eerste week van juli en een vaak terughoudend testbeleid tegenover de gemiddeld 50 besmettingen op 17,5 miljoen Nederlanders (grootschalig testbeleid) baren de cijfers zorgen. Er wordt gesproken over een tweede golf en een tweede periode in “de put” dreigt.

Voor nu is de regio terug bij af. “Het spel” zal de komende weken weer gespeeld worden vanaf start. De zomerse temperaturen lijken het virus niet te stoppen.

De regio heeft in het verleden voor grotere uitdagingen gestaan en zal het uiteindelijk van Covid winnen. De komende maanden zullen echter uitwijzen hoe vaak men op weg naar de finish terug naar start of naar de put zal moeten…… De schade van een potje ganzenbord verliezen is beperkt. Bij Covid 19 staan helaas mensenlevens en de toekomst van een complete generatie op het spel….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Translate