Een dagboek van de Kp Academy week door Tosca Sebus

Gisteren zijn we aangekomen. We zijn zeer welkom ontvangen in Servië en worden goed begeleid door Stichting Kinderperspectief. Vanwege een vol programma in de rest van de week, brengen we allereerst een bezoek aan het museum van Nikola Tesla, de wereldberoemde wetenschapper waar alle Serviërs erg trots op zijn.

De eerste werkdag
Op de eerste werkdag hebben we kennis gemaakt met de grote groep Servische collega’s middels een aantal spelvormen. De Kinderperspectief Academy die dit jaar voor de zesde keer plaats vindt, wordt gepresenteerd samen met de deelnemende organisaties, Sterk Huis en Combinatie Jeugdzorg. Daarna hebben de Servische collega’s door middel van presentaties verteld over hun werk en de dingen waar ze in Servië tegenaan lopen bij pleegzorg.
Veel is herkenbaar voor ons. Het wordt ons tegelijkertijd ook duidelijk dat zij met weinig middelen voor heel veel pleegkinderen zorg dragen.
In de middag hebben Martijn en ik een workshop verzorgd over communicatiepatronen en conflicthantering. Het is mooi om te merken dat de deelnemers hier enthousiast op reageren en meteen aanknopingspunten zien voor hun eigen werk.

De tweede werkdag
Inmiddels voelen we ons op de tweede werkdag al een beetje vertrouwd bij de instelling waar we te gast zijn. Iedereen is wat meer ontspannen en er ontstaat een mooi contact met de deelnemers. In de ochtend geven collega Marieke (Sterk Huis) en Angela (Combinatie Jeugdzorg) een inspirerende workshop over hechting en basiscommunicatie. Uit de vragen en reacties wordt duidelijk dat de informatie goed is overgekomen. Vooral de overzichtelijke schema’s en mapjes die als tools worden gepresenteerd maken indruk.

Na een heerlijke (elke dag warme) lunch zijn de collega’s van De Combinatie aan de beurt. Daniella, Angela en Marit vertellen over VIB – video interactie begeleiding. Natuurlijk wordt er ook geoefend en onze Servische collega’s doen enthousiast mee. Vanuit De Combinatie worden camera’s en een laptop gedoneerd, zodat de deelnemers meteen aan de slag kunnen met wat ze hebben geleerd.

Veel tijd om alles te laten bezinken is er niet, want vlak daarna vertrekken we voor een ontmoeting met jongeren die binnen pleeggezinnen en/of instellingen zijn opgegroeid. We zijn (en nu nog steeds) enorm onder de indruk van hun verhalen en ervaringen. De meesten groeien op onder zware omstandigheden maar we zien een enorme wilskracht om iets van het leven te gaan maken. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig.

We zitten in een ware rollercoaster; inspirerend, intensief en eigenlijk niet in zo’n kort stukje samen te vatten.

De derde werkdag
Ook werkdag drie is weer een bijzondere dag! Vandaag hebben Daniella en Marit van CJZ samen met Marly van Sterk Huis in de ochtend de cursus werken met Duplo gegeven. Na een stukje theorie, het gezamenlijk doornemen van een voorbeeldcasus, zijn we snel in kleinere groepjes uit elkaar gegaan. Hier hebben onze Servische collega’s mogen ervaren hoe het is om je eigen familie op te stellen en om daarbij als hulpverlener verkennende vragen te stellen. De interactie tussen ons en de deelnemers van de groep is vandaag wederom gemakkelijker, waardoor we bijzondere ervaringen en kennis met elkaar hebben kunnen uitwisselen!
Iedereen is onder de indruk en velen hebben aangegeven met de tafelopstellingen aan de slag te willen gaan in zijn of haar dagelijkse praktijk.

De vierde werkdag
Op werkdag vier hebben we onze intensieve en bijzondere werkweek afgesloten. In de ochtend hebben we een workshop gegeven over pubers en wat zij nodig hebben van hun omgeving. En wat blijkt: pubers zijn overal hetzelfde! Dat is een hele geruststelling. Via stellingen komt de onderlinge uitwisseling goed op gang. We hebben ook veel gelachen met elkaar.

De evaluatie van deze week is erg positief vanuit de instelling. Ze geven aan dat ze mooie en praktische handvaten hebben gekregen waarmee ze aan de slag kunnen.

Het afscheid is hartverwarmend. Wij kijken terug op een mooie week die we nooit meer zullen vergeten. Dank aan Stichting Kinderperspectief dat wij de kans hebben gekregen om hiervan deel uit te maken. Het heeft ons verrijkt en geïnspireerd!

Tosca Sebus

Tosca:

“We zitten in een rollercoaster; inspirerend, intensief en eigenlijk niet in zo’n kort stukje als dit samen te vatten.”

“En wat blijkt: pubers zijn overal hetzelfde.”

Translate