Covid 19 op de Balkan

De Covid-19 crisis en de daaruit voortvloeiende maatregelen treffen ons allen. Mensen over de hele wereld blijven vooral thuis en veel landsgrenzen zitten op slot. Via de digitale snelweg houdt Kinderperspectief contact met professionals en organisaties in Zuidoost Europa. Hoe gaan zij om met de uitdagingen die gepaard gaan met Covid-19?

Servië:
Milena Milenkovic is beleidsmedewerker in Belgrado. “De regels veranderen afhankelijk van de actuele situatie en we passen ons daarop aan. Om zoveel mogelijk afstand van elkaar te kunnen bewaren komen er minder professionals naar kantoor en worden er zo veel mogelijk zaken op afstand afgehandeld. De zorgmedewerkers die direct met kinderen en jongeren werken, verblijven 15 dagen in de instelling zonder contact met de buitenwereld. Voordat ze aan hun shift beginnen, worden ze getest. Vervolgens zijn ze 15 dagen vrij en nemen hun collegae het over. Er is maar een medewerker besmet geraakt geweest. Er is onder jongeren en werkenden veel spanning aanwezig, maar we proberen solidair met elkaar te zijn en elkaar op te vangen en te steunen. We zijn vooral bezig te zorgen dat urgente en acute situaties niet uit de hand lopen. De normale zorg is nu minimaal. ”

Zeljka Burgund is directeur van drie hulplijnen zoals de Servische kindertelefoon, gezinsondersteuning en hulp bij huiselijk geweld. “De regels rondom de maatregelen in ons land zijn streng, er wordt gecontroleerd door autoriteiten en gewaarschuwd via sms berichten! Concreet gezien is mijn werk op afstand en gaat gewoon door. Echter bij de instellingen waar jongeren wonen, is de situatie schrijnend. Kinderen en jongeren kunnen moeilijk omgaan met deze vrijheidsbeperkingen. Gelukkig zijn de werkenden creatief en bedenken dagelijks workshops, spelletjes en andere manieren om ze bezig te houden. Daarnaast is iedereen in Servië, jong en oud virtueel in contact. Onze collegae zijn aangenaam verrast hoe goed de jongeren met deze situatie omgaan!”

“Ook de pleegzorg werkt anders”, aldus Milica Lukić-Momirović, directrice van het pleegzorgdorp MIlosevac, waar dit jaar de Kinderperspectief Academy zou plaatsvinden. “Gebruikelijk bezoek aan pleegouders is nu van de baan en controle en ondersteuning wordt telefonisch aangeboden. Aangezien er weinig besmettingen zijn, verwachten we snel een versoepeling van de regels.”

Bosnië:
Amela Tabak is psycholoog en werkzaam bij een grote residentiële instelling in Zenica. “De regering heeft de situatie heel serieus aangepakt. Zo mogen de kinderen van de instelling al weken niet naar buiten. De wat oudere jongeren mogen naar de winkel, maar met een mondkapje en handschoenen. Als ze binnenkomen, worden hun schoenen en kleren gedesinfecteerd. Tweemaal per dag worden ook alle kamers gedesinfecteerd. Dagelijks wordt de lichaamstemperatuur van alle jongeren gecontroleerd. We hebben een crisisteam dat zich bezig houdt met het naleven van alle strenge quarantaine regels. Zodoende zijn er geen besmettingen bij de professionals en cliënten; de situatie is onder controle. Bezoek aan familie is verboden en er wordt alleen via telefoon of door het glas gecommuniceerd. Qua ondersteuning zorgen we dat iedereen alle informatie heeft en begrijpt waarom we nu zo leven en we organiseren leuke activiteiten om iedereen bezig te houden”.

Kroatië:
Bojan Krsnik is werkzaam bij SOS Kinderdorpen en vertelt een soortgelijk verhaal. “Ik werk vanuit huis, maar heb het ontzettend druk met het dagelijks contact onderhouden met alle jongeren. Sinds 16 maart is contact met vrienden en familie verboden. Hierdoor raken de jongeren steeds meer gefrustreerd. De jongeren die werkzaam waren in de horeca zijn hun baan kwijt. Zij worden tijdelijk financieel ondersteund. Tevens is er voor de jongeren die niet goed met de situatie kunnen omgaan psychotherapie ingeschakeld.”

De verhalen laten een rode draad zien. Door heftig en in een vroeg stadium in te grijpen lijkt de Covid-19 situatie in Zuidoost Europa tot op heden onder controle. De economische consequenties zijn door de harde lockdown daarentegen immens groot……

Translate