Wij kunnen niet wachten om met de Kp Academy weer naar de Balkan te gaan. Voorlopig moeten we het doen met dit leuke artikel in het Jaarmagazine 2019 & Co van Combinatie Jeugdzorg. Angela Peeters, Daniella van de Sande, Wendy Vervoort en Marit Lamers gingen in 2019 samen met vakgenoten van Sterk Huis uit Goirle met onze Academy naar Belgrado. Lees hier wat zij brachten, maar ook wat het hen heeft gebracht.
Verrijkend en inspirerend
Het is goed om af en toe uit de drukte van alledag te stappen en weer eens te wroeten bij de wortels van je vak. Vraag maar aan Angela Peeters, Daniella van de Sande, Wendy Vervoort en Marit Lamers. Met vakgenoten van Sterk Huis uit Goirle maakten ze gebruik van de goed en zorgvuldig georganiseerde uitwisselingsmogelijkheden voor professionals van de Kinderperspectief Academy. Op uitnodiging gaven ze in november een week lang workshops aan pleegzorgcollega’s in het Servische Belgrado. Op dik 1500 kilometer van hun normale werkgebied reikten ze waardevolle praktische kennis aan en namen verfrissende inzichten mee terug.
Omdat de Servische collega’s minder financiële armslag hebben, zaten er onder meer gebruikte videocamera’s, een laptop en (geld voor) methodische hulpmiddelen in de reisbagage. Deze hadden ze verzameld via een sponsoractie binnen de twee organisaties. “Net als wij zijn de professionals in Belgrado theoretisch goed geschoold en werken ze methodisch. Waar ze vooral behoefte aan hebben zijn handvatten om methodieken praktisch toe te passen in de communicatie met (pleeg)ouders. Daar hebben we in de workshops en met de hulpmiddelen op ingezoomd. Met de camera kunnen ze nu video-observatie uitvoeren en psycho-educatiemappen maken het gemakkelijker om hechtingsaspecten te bespreken. De duplo-poppetjes vormen een inzichtelijke en ‘veilige’ manier om gezins- en familieopstellingen te bespreken. Ze voelden zich er goed door geholpen, kregen wij terug.”
Nieuwe energie
En wat namen jullie van de reis mee terug? Angela: “Nieuwe energie. Ik vond het heel fijn om weer even met de theorie bezig te zijn en kennis en ervaring te delen. De boost die ik daarvan kreeg, voel ik nog.” Daniella en Marit hebben dat ook: “De bedoeling van je vak – waarom doe je wat je doet – komt weer bovendrijven. In de drukte van de dag heb je minder tijd om daarbij stil te staan.” Wendy kreeg, net als de anderen, ook een goed gevoel van de uitwisseling met de collega’s van Sterk Huis. “Mooi om te ervaren dat je een gemeenschappelijke drijfveer hebt. Dat verbindt heel erg.” Een heel ander inzicht was: ‘oordeel niet te snel’. Wendy: “In het begin kreeg ik het idee dat sommige Servische collega’s ongeïnteresseerd waren. Maar dat bleek een soort onderliggende verlegenheid. Ze waren juist heel enthousiast. Ik besefte toen nog maar eens: niet alles is wat het lijkt.” Daniella is door de uitwisseling nog meer gebruik gaan maken van duplo en de psycho-educatiemappen.” Marit: “Ik heb ook ervaren dat we trainingen niet te vol met informatie moeten stoppen. Door de vertaaltijd moesten we in de workshops erg to the point zijn. Dat maakt het kernachtig en geeft rust.”
Lees hier ook het artikel in Pleegnieuws 34.

V.l.n.r. Daniella van de Sande, Marit Lamers, Angela Peeters en Wendy Vervoort tijdens het samenstellen van psycho-educatie mappen m.b.t. trauma en hechting voor de collega’s in Servië.

Het artikel is te lezen op pagina 17 van:
Jaarmagazine Combinatie Jeugdzorg 2019 & Co
Uitwisseling met pleegzorgcollega’s in Servië:
“Verfrissende inzichten gaan mee terug”