Bosnië niet verdelen maar helen

Samen met de regionale centra voor social work en met ondersteuning van Kinderperspectief startte Ipak in 2016 met een programma voor jongeren van 15 tot 18 jaar uit de omgeving van Krisevici (Zvornik).

Talentontwikkeling in Bosnië met IPAK
Partnerorganisatie Ipak focust zich op de organisatie van maatjes- en arbeidstoeleidingsprojecten in Oost Bosnië. Dit gebied, dat ten tijde van de oorlog in de jaren ’90 uiteengeslagen is in een Servisch en Bosnisch gedeelte kampt met een hoge jeugdwerkloosheid (65%).

Fysiek aan het werk
In drie reeds gebouwde tuinbouwkassen verbouwden de jongeren afgelopen zomer tomaten en paprika’s welke werden verkocht op lokale markten in de regio. Naast agricultuur worden er binnen het programma meubels gerestaureerd in de naast het jongerencentrum gelegen werkplaats. Praktische vaardigheden die de jongeren later goed kunnen gebruiken en tevens bijdragen aan de zelfredzaamheid.

Denkwerk
Ook zij die liever niet met hun handen werken krijgen kansen binnen het programma. Tweewekelijkse workshops Engels, ICT en ondernemerschap zetten de jongeren aan tot denkwerk. Dat Ipak focust op de aanmoediging van zelfstandig ondernemerschap is niet gek in een land met een schrijnend hoge jeugdwerkloosheid. Thans is men bij Ipak met een betrokken groep vrijwilligers bezig met de ontwikkeling van de eerste online supermarkt in de regio. Creatief en vernieuwend!

Open blik naar de toekomst
Werken in deze regio van Bosnië, waar massagraven dagelijks herinneren aan de gruwelen van weleer, is een uitdaging. Ipak werkt met een gemixt team van professionals en vrijwilligers met verschillende etnische achtergronden en is daarmee een uitzondering in de regio. Dat dit soms weerstand oproept bij ouders of andere betrokkenen neemt men voor lief. Het is tijd om Bosnië te helen in plaats van te verdelen……

Fysiek aan het werk in één van de drie tuinbouwkassen met tomaten en paprika’s?
óf
Een voorkeur voor denkwerk? Het programma biedt ook tweewekelijkse workshops Engels, ICT en ondernemerschap.

Menu