22 april netwerkmiddag Better Care Network

Op 22 april aanstaande organiseert Better Care Network Netherlands wederom een netwerkmiddag:kiezen voor betere zorg voor kinderen!

Datum: 22 april 2016

Locatie: Instituto Cervantes, Domplein 3, 3512 JC Utrecht

Tijd: 14:00-17:00

Kosten: geen

Voertaal: Engels

Dagvoorzitter: Mirjam Vossen, o.a. schrijfster van het Better Care Network NL boekje Kinderen zonder ‘thuis’

Download de uitnodiging en het programma

Kinderen zonder ouderlijke zorg zijn er overal, in elk land ter wereld. Het grootste deel van deze kinderen wordt opgevangen in de directe omgeving, vaak door familieleden. Er is echter steeds meer bewijs dat deze verzorgers vaak kwetsbaarder zijn, ouder en armer, en veelal geen toegang hebben tot noodzakelijke ondersteuning bij de zorg. Een groot deel van deze kinderen loopt dan ook het risico om zorg in een beschermde omgeving kwijt te raken. We weten ook dat er een paar miljoen kinderen zijn die opgroeien in kinderhuizen terwijl het merendeel van hen nog zeker één ouder heeft en een nog groter deel andere familieleden. Het is veelal niet het gebrek aan ouders of familie waardoor deze kinderen hier terecht komen, maar armoede, discriminatie en simpelweg het gemak waarmee het mogelijk is kinderen hier te plaatsen. Het ontbreekt veelal aan systemen die ervoor moeten zorgen dat alternatieve zorg voor kinderen alleen ingezet wordt als het echt nodig is en dat als blijkt dat het nodig is, het kind die zorg krijgt die het beste past bij zijn/haar individuele behoeften. Dit noemen we gatekeeping.

Met miljoenen kinderen zonder adequate zorg, en de verwachting dat dit verder toeneemt als gevolg van conflicten, klimaatverandering en migratie, is gatekeeping in cruciaal proces voor elk land en is dan ook van belang voor iedereen – van professionals tot Particulier Initiatief – actief op dit terrein. Tijdens dezenetwerkmiddag zullen we o.a. dieper ingaan op wat gatekeeping is, wat de uitdagingen zijn, hoe te zorgen dat het past in de context en wat manieren zijn om het effectief in de praktijk te brengen. Dit doen we samen met de deelnemers en met onze internationale sprekers: Maria Herczog van het internationale Better Care Network en voorheen o.a. voorzitter van Eurochild, en Stela Grigoras uit Moldavië. Zij is momenteel werkzaam bij de overheid van Moldavië en was hiervoor o.a. directeur van Partnerships for Every Child en EveryChild Moldova.

Voor meer informatie over gatekeeping bekijk het nieuwe rapport van Better Care Network: Making decisions for the better care of children – The role of gatekeeping in strengthening family-based care and reforming alternative care systems , met hierin praktijkvoorbeelden uit Brazilië, Bulgarije, Indonesië, Moldavië en Rwanda.

 

Programma:

13:30-14:00: ontvangst met koffie en thee

14:00-14:15: inleiding – Mirjam Blaak, voorzitter Better Care Network Netherlands

14:15-14:55: Introductie in gatekeeping – Maria Herczog, Better Care Network

14:55-15:25: Reacties uit de praktijk

15:25-15:45: pauze

15:45-16:25: Gatekeeping in Moldavië – Stela Grigoras, Ministry of Labour, Social Protection and Family in Moldavië

16:25-16:55: Plenaire discussie

16:55-17:00: Afsluiting

17:00-17:45: Borrel

 

Inschrijving

Je kunt je kosteloos inschrijven voor deze middag door een email te sturen aan Lotte Ghielen, coördinator Better Care Network Netherlands via info@bettercarenetwork.nl. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

De voertaal van de middag is Engels, maar opmerkingen en vragen mogen uiteraard in het Nederlands gesteld worden.

Menu